Algemeen

Birma is een land in Azië dat gedeeltelijk op het Indische subcontinent ligt. Sinds 1989 heet het officieel Unie van Myanmar. Met een oppervlakte van 677.000 km² is Birma, een voormalige Britse kolonie, het grootste land van het Zuidoost-Aziatische vasteland. Aan oppervlakte meet het ongeveer twintig keer zo groot als Nederland. Het land grenst in het westen aan India en Bangladesh, in het noorden aan China en in het oosten aan Laos en Thailand.

Geografie

Birma ligt tussen 10 en 28 graden noorderbreedte en 92 en 101 graden oosterlengte. De oost- en westgrenzen van het land worden gevormd door gebergtes die de uitlopers vormen van de Himalaya.Tussen deze gebergtes ligt de laagvlakte die gevormd wordt door de Irrawaddy rivier en andere rivieren. In het centrale gedeelte van Birma ligt ook een droog gedeelte met weinig regenval. In het oosten van het land ligt het Shan plateau. Verder is er nog de strook land op het schiereiland Malakka in het zuidoosten, de Tenasserim strook. Ook liggen er veel eilanden voor de kust van Birma.

map_birma

Bevolking

Er wonen zo’n 60 miljoen mensen in Birma en het land telt tientallen grotere en kleine etnische volkeren. Sinds 7 november 2005 is Naypyidaw officieel de hoofdstad. De voormalige hoofdstad is Rangoon (Yangon), nog steeds de grootste stad van het land. Een andere stad van enig formaat is Mandalay in centraal Birma.

 Klimaat

Birma heeft een tropisch moessonklimaat. Er zijn 3 seizoenen, het regenseizoen van eind mei tot midden oktober, het koele droge seizoen van eind oktober tot midden februari en het hete droge seizoen van eind februari tot midden mei. De regenval varieert sterk door het land, met een zeer droog gebied in het midden van het land.

Landschap

Het landschap is overdonderend van schoonheid en zeer afwisselend: ruige bergen, dicht tropisch regenwoud, lange witte stranden en honderden koraaleilanden. De voornaamste rivier van het land, de Irrawaddy, ontspringt in het hooggebergte van noord Birma en het grensgebied met Tibet.

Ongeveer 50% van het land wordt bedekt door bossen. Aan de kust is er een mangrove begroeiing. In de hoger gelegen gebieden zijn er bossen van eiken- en dennenbomen. In het centrum van het land ligt er een relatief droog gebied waar de begroeiing bestaat uit struiken, grassen en cactussen.

 De staat

flag_birma

Officiële landstaal: Birmaans

Hoofdstad: Naypyidaw

Regeringsvorm: Republiek (militaire dictatuur)

Staatshoofd: Than Shwe

Regeringsleider: Minister-president Thein Sein

Religies: Boeddhisme, Christendom en Islam

Oppervlakte: 676.578 km²

Inwoners: ongeveer 60.000.000

 

Bron: Burma Centrum Nederland