Verloskunde project Loi Tai Leng

De provincie Shan is de grootste provincie in Birma met een bevolking van tussen de 8 en 10 miljoen. In het zuiden van deze provincie, tegen de grens met Thailand aan, ligt Loi Tai Leng. Ten gevolge van de politieke onrust in Birma hebben zich hier in de loop der jaren veel Birmese vluchtelingen verzameld. Velen, op zoek naar veiligheid en medische zorg.

img_2363 300 x 225

In november 2011 werd er een nieuw ziekenhuis geopend in Loi Tai Leng (Loi Tai Leng Clinic). Hier zijn verpleegafdelingen en een polikliniek gevestigd. Initieel ontbrak er een isolatie-afdeling, maar deze is nu toegevoegd. Loi Tai Leng Clinic heeft een onderwijs bevoegdheid voor publieke gezondheidswerkers en (para)medici, en is op het moment het enige ziekenhuis van belang in het zuidelijk gedeelte van de Shan provincie. Elk jaar ronden 30 publieke gezondheidswerkers en 20 (para)medici hun opleiding hier af. Een deel blijft in de kliniek en een deel vertrekt naar het binnenland om leiding te geven aan een van de 5 nieuwe klinieken die hier in 2012 zijn gebouwd.

Uit gegevens van de WHO (World Health Organisation), blijkt dat de maternale- en kindersterfte aan de Thai-Birmese grens tot de hoogste van de wereld behoort. De getallen voor Thailand komen overeen met die van ontwikkelde landen. Vanaf november 2012 vindt er in Loi Tai Leng Clinic om de dag een bevalling plaats. De huidige verloskundige zorg (polikliniek en klinische patiënten) in Loi Tai Leng Clinic vindt plaats in een kamer van ongeveer 16 vierkante meter met een aanpalend toilet faciliteit. De verloskamer heeft 2 bedden en is 6 vierkante meter. Na de bevalling worden moeder en kind naar de algemene verpleegafdeling gebracht. Dit is onwenselijk gezien onder andere het risico op infecties voor moeder en de pasgeborene.

Er is dringend behoefte aan een separaat verloskundig gebouw om de veiligheid voor moeder en kind te kunnen garanderen. Dit gebouw zal moeten bestaan uit een verloskamer (met aangrenzende toiletfaciliteiten), een echokamer en een lounge. Het gebouw zal vast zitten aan de plek waar nu de klinische obstetrische patiënten worden behandeld. Dit gedeelte zal in de toekomst tot polikliniek worden verbouwd.

Er is voldoende obstetrisch geschoolde staf in Loi Tai Leng. Het onderwijs programma wordt gesteund door Partners, een Non-Gouvermentele Organisatie (NGO) werkzaam in meerdere ontwikkelingsprojecten. Voor meer informatie zie http://www.partnersworld.org.nz./.

img_2364 200 x 150  img_2365 200 x 150